Ragadj kardot és légy hős! – Vívást népszerűsítő családi nap

BSE vívás népszerűsítő nap

2018. október 6-án, szombaton, az aradi vértanúk emléknapján szerveztük meg az első WSE családi napot, melynek célja a vívás sportág népszerűsítése volt. A Ragadj kardot és légy hős! elnevezésű rendezvényen a résztvevők a nemzeti hősök nyomába léphettek, azonban harctér helyett sportszerű küzdelemben válhattak hőssé.

A magyar történelemben kiemelt jelentőségű esemény adta a program vázát, ugyanis a 13 történelmi hős katonai és vívó múlttal rendelkezett. A magyar vívás kibontakozását az 1848/49-es forradalom és szabadságharc megtorló éveiben központilag megakadályozták, majd módszeresen betiltották: az iskolát bezárták, a mesterek vagyonát elkobozták. Csak a XIX. század második felétől vették fel palettájukra a különböző tornaegyletek a vívást, és 1875-ben vált hivatalosan is sportággá Magyarországon. A sportág gyakorlati technikáján túl annak honvédelmi eredetét kívántuk megismertetni a gyerekekkel és fiatal felnőttekkel.

 

Budapest legforgalmasabb bevásárlóközpontjában, a Westend City Centerben, többszáz lelkes érdeklődőt vontunk be programjainkba. 

A résztvevők kipróbálhatták a reflex-, gyorsaság-, és ügyességfejlesztő elektromos szúrópárnát, amely segítségével szórakoztató módon mérhették fel a víváshoz szükséges alapvető készségeiket. 

A gyerekeknek lehetőségük volt egy kis ízelítőt szerezni a sportágból, hiszen megküzdhettek egymással műanyag kardokkal (és persze maszkban), ami az éles küzdelem játékos és biztonságos verziója, azonban a versenysporthoz hasonlóan izgalmas élményt nyújt. 

A gyakorlatok teljesítését követően a gyerekek történelem és vívás témakörökben összeállított kérdéseken tesztelhették tudásukat – természetesen a szülői segítséget is elfogadtuk. A kitöltők nagyméretű színes szivacskardot kaptak ajándékba, ami már önmagában is mágnesként vonzotta a legfiatalabbakat. 

Szintén nagy attrakciót jelentett az igazi vívókarddal és profi vívó felszerelésben való fényképezkedés lehetősége. A kicsiknek nagy élményt nyújtott, hogy saját kezükkel foghattak igazi fegyvert, amit korábban csak a képernyőn keresztül láttak.

Eseményünk színvonalát növelte, hogy ismert sportolók is ellátogattak az eseményre. Universiade győztes és magyar kardvívó világbajnokunk, Szatmári András és a magyar olimpiai és világbajnok vízilabdázó, Varga Dániel kisfiával próbálta ki az elektromos szúrópárnát.

Szervezőként örömmel tölt el bennünket, hogy a felnőttek és gyerekek egyaránt jól érezték magukat és aktívan részt vettek a programokon, illetve hogy kivétel nélkül mindenkitől pozitív visszajelzést kaptunk. Reméljük, hogy az itt szerzett élmények hatására minél többen választják a sportos életmódot, és ezen belül a régi magyar hagyománnyal és történelmi múlttal rendelkező sportágat, a vívást.

 

Az eseményt támogatta a Honvédelmi Sportszövetség.