A WSE nyári vívótáborában járt Szilágyi Áron

Szilágyi Áron a BSE vívótáborban

A Waterfront Sportegyesület vívónövendékei számára a nyár sem telhet el vívás nélkül. Idén augusztusban szerveztük meg az első WSE napközis sporttábort, melynek keretében a gyerekek kemény, de játékos gyakorlatok segítségével elevenítik fel az elmúlt egy évben tanultakat. A hét fénypontjaként kétszeres olimpiai bajnok kardvívónk, Szilágyi Áron látogatott el a gyerekekhez.

A tábor helyszíne a budapesti Baár-Madas Általános Iskola, ahol a WSE edzője, Karasszon Ágnes vezetésével a kezdő sportolók ügyességi gyakorlatok, sorversenyek segítségével fejlesztik fizikai képességeiket. Az edzések lebonyolításában közreműködik az olimpiai ezüstérmes és világbajnok Nemcsik Zsolt és a WSE kardvívó versenyzője, Karasszon Ervin. A gyerekek a tábor első napjaiban reggeltől estig nagyon lelkesnek bizonyultak, ami csak tovább fokozódott Szilágyi Áron megjelenésével.

A vívónövendékek izgatottan várták Áront, aki pár napja érkezett haza Kínából, ahol a férfi kardcsapattal világbajnoki bronzérmet szerzett. Többen kézzel készített ajándékokat adtak át a példaképüknek, aki ezeket látható örömmel fogadta. 

A WSE vívónövendékei ajándékokat adnak át Szilágyi Áronnak

A gyerekek kérdésekkel is készültek, amelyeket az ajándékozás után kötetlen beszélgetés keretében tehettek fel Áronnak. A sportoló készségesen és odaadással felelt még a nehezen megválaszolható vagy az általa már bizonyára unalomig ismert kérdésekre is.

A gyerekek többek között arra voltak kíváncsiak, hogy milyen érzés versenyeket nyerniolimpián részt vennihogyan készül fel kétszeres olimpiai bajnokunk a nagyobb versenyekre, illetve nekiszegezték azt a kérdést is, hogy hogyan lett ilyen ügyes. Áron válaszaival a gyerekek hangján szólalt meg, és elmesélte nekik, hogy kilenc évesen, vagyis hozzájuk hasonló korban kezdett el vívni, és eredményeit elsősorban a kitartó és kemény munkának köszönheti. Felelevenítette, hogy milyen sokat köszönhet nevelőedzőjének, Gerevich Györgynek, aki a jelenlévő Nemcsik Zsoltnak is mestere volt. Áron megosztotta a gyerekekkel, hogy versenyeket nyerni felemelő érzés, mert azt igazolja, hogy a sok-sok év gyakorlás meghozza gyümölcsét. A fiatalok első kézből hallhatták londoni és riói olimpiai élményeit, és hogy milyen nagyszerű érzés világhíres sportolókkal találkozni és adott esetben velük egy asztalnál ülni a kantinban.

A pozitívumok mellett a gyerekek Áron vívással kapcsolatos kellemetlen élményeiről is szerettek volna hallani. A válasz viszont ezúttal nem Árontól, hanem a jelenlévő volt edzőtárs, szintén Gerevich-tanítvány Pető Rékától érkezett, aki elmesélte, hogy gyerekkorukban vágásait Áron nehezen viselte, ezért megkérte édesanyját, hogy a vívókabátja vállát szivaccsal tömje ki, ezáltal tompítva a vágások erejét.

Szilágyi Áronnal, a kétszeres olimpiai bajnok kardvívóval beszélgetnek a vívónövendékek

A beszélgetés végig jókedvűen zajlott, Áron többször megnevettette a gyerekeket, például amikor a különleges vívóhelyszínekre vonatkozó kérdésre csak visszakérdezett, hogy „olyasmire gondolsz, mint az iskola teteje?”. Komolyra fordítva a szót Áron elárulta, hogy számára a hazai rendezésű versenyek a leginkább különlegesek, mert az itthoni közönség előtt mindig felemelőbb érzés pástra lépni. Nagy lelkesedéssel várja el a 2019-es budapesti vívó világbajnokságot, ahova reméli, hogy a gyerekek közül is minél többen kilátogatnak nézőként.

A kérdések után autogramosztás következett. A hőség ellenére Áron készségesen állt a gyerekek rendelkezésére, és még a különleges kéréseket is jókedvvel teljesítette. Az igazán nagy rajongók nem érték be egy-egy aláíró kártyás szignóval, kértek aláírást pólóra, vívókesztyűre, LEGO építőelemekre, Rubik-kockára, emlékkönyvbe, Áron által már korábban aláírt és bekeretezett kép keretére, de vittek haza aláírást testvéreknek, szülőknek, nagymamáknak, és a közös fotó sem maradhatott el.

Különleges kérés – Szilágyi Áron rubik-kockát ír alá

Az esemény végén a gyerekek és a Waterfront Sportegyesület elnöke, Soproni Szabó Benedek is megköszönte Áronnak a szívességet, hogy pihenését megszakítva időt szánt arra, hogy a fiatal vívókkal találkozzon.

Az egyesület nevében ezúton ismételten köszönjük Áronnak, hogy el tudott jönni és megosztotta a gyerekekkel a tapasztalatait, akik ebből erőt merítve reményeink szerint a jövő bajnokaivá válhatnak.

WSE csapat a kétszeres olimpiai bajnok kardvívóval, Szilágyi Áronnal