160 induló az első Nájt Hájk éjszakai teljesítménysétán

FRISSÍTÉS: A szervezőcsapatban beállt változások következtében a korábban Nájt Hájk néven futó eseményeinket 2021-től “Buda vár!” név alatt, új arculattal folytatjuk.

A Nájt Hájk eseménysorozat növekvő népszerűségén felbuzdulva, egyesületünk szervezésében szept. 27-én, pénteken került megrendezésre az első budapesti éjszakai teljesítményséta, amelynek célja kivételesen nem a gyorsaság, hanem mindössze a sikeres teljesítés volt az éjszakai budapesti látvány élvezete mellett.

Nájt Hájk eredete

A Nájt Hájk névadója és koncepció ötletgazdája, de Chatel Tamás rendkívül aktív életmódot folytat – szabadidejében rendszeresen túrázik, hegyet mászik, szörfözik, wakeboard-ozik –, és szerette volna, ha barátai, ismerősei is belekóstolnának ebbe, ezért másfél évvel ezelőtt megálmodta a Nájt Hájk-ot. Belekezdett budapesti esti sétatúrák szervezésébe, amelyek célja a hétköznap esti kikapcsolódás és a túrázás könnyedebb formájának népszerűsítése volt. Az 1-2 havonta megrendezésre kerülő, néhány órás séták Budapest látványosabb kilátópontjainak érintésével változatos és izgalmas élményt kínáltak, és ennek köszönhetően egyre nagyobb népszerűségnek örvendtek. Néhány hónap után az eseménysorozat kinőtte magát, és Tamás baráti körén túl korábban ismeretlen, új arcok is megjelentek és több tucatnyian csatlakoztak az eseményhez.

De Chatel Tamás az első Nájt Hájk séták egyikén

“Gyönyörű városban élünk, és meg szerettem volna mutatni a barátaimnak, hogy mekkora élmény, amikor Budapest a sárgásan vibráló fényeivel a lábad elé terül, amikor a nyüzsgő város egyetlen békés körképet alkot, és amikor rájössz, hogy akármennyi időt is töltesz egy helyen a mindennapjaidban, azonnal újnak és ismeretlennek tűnik, ha másképp közelíted meg. 

Másik célom az volt, hogy a közös érdeklődésű embereket összehozzam. A sétákra mindenkit a mozgás szeretete, a barátságos légkör és a hétköznapi monotonitásból való kiszakadás utáni vágy vezérel. A Nájt Hájk közösség egy éve még 10 emberből állt, ma már többszáz érdeklődő követi Facebook-on, hová fejlődik az eseménysorozat.”

Csináljuk nagyban!

Tamás érzékelte, hogy a koncepció képes kisebb tömegeket megmozgatni, ezért úgy határozott, hogy bevon másokat is és megcsinálja az eseményt nagyban. Ezzel kereste meg régi barátait sportegyesületünk vezetőségében, és mivel szervezetünk működésében a természetjárás is kiemelt jelentőséggel bír, boldogan vállaltuk a főszervezői szerepet.

Nájt Hájk szervezők a regisztrációs pultnál

„Célunk, hogy ösztönözzük a budapesti fiatalokat, hogy néhány órára tegyék félre telefonjukat, aktívan kapcsolódjanak ki ebben a rohanó világban, és élvezzék a természetet, akár egy hétköznap estén is. Meg szeretnénk mutatni azoknak, akik idegenkednek a nagyobb túráktól, hogy egy kellemes sétához nem kell messzire menniük, hiszen Budapest is számtalan csodálatos látványosságot tartogat.” – mondta Dr. Soproni Szabó Benedek, a WSE elnöke.

Az első Nájt Hájk teljesítményséta

Gyönyörű kilátás a Nájt Hájk rajtról, a Citadelláról

Hosszas szervezés után szept. 27-én valósult meg az első Nájt Hájk teljesítményséta, amelynek útvonala a Citadellától indult, majd több pecsételő pontot érintve ért el a célhoz, a Normafára. A 10 km-es táv teljesítésére max. 3,5 óra állt rendelkezésre, de kiemelendő, hogy a hagyományos teljesítménytúrákkal ellentétben a cél itt nem a gyorsaság volt, csupán a sikeres teljesítés az éjszakai budapesti látvány élvezete mellett, amelynek csúcspontja a célba érés utáni (néhányaknál már a séta közbeni) közös koccintás.

Az állomásokon egyesületünk és partnerszervezeteink, a KKM és N’joyService csapatainak önkéntesei segítettek pecsételni és tájékozódni. A környezettudatosság és papírmentesség jegyében modern és rendhagyó módot választottunk a séta nyomvonalának megismertetéséhez. A résztvevők előtt nem fedtük fel rögtön az útvonal egészét, hanem minden egyes állomáson QR kód segítségével olvashatták le a következő szakaszig vezető utat. Ez kincsvadászat jelleget és izgalmat adott a programhoz.

A KKM hangulatos állomása, ahol legszívesebben leragadtak volna a résztvevők

Facebook-on meghirdetett eseményre várakozáson felüli, több mint 270 regisztráció érkezett, és ebből végül 160-an csatlakoztak is a sétához. Az esemény főleg organikusan terjedt, a résztvevők 72%-a ismerősein keresztül, vagy a szervezők Facebook oldaláról értesült a rendezvényről, illetve érdekesség, hogy csupán 10%-uk vett részt korábbi Nájt Hájk sétán, tehát ismét sikerült új érdeklődőket bevonni.

„Nagyszerű érzés, hogy ennyien a kirándulást választották péntek esti programjukként és külön öröm, hogy minden korcsoport képviseltette magát. Szervezőként nagy sikerként könyveljük el, hogy voltak, akik vidékről látogattak el a fővárosba csak ennek az eseménynek a kedvéért, és hogy kivétel nélkül minden résztvevőtől pozitív visszajelzést kaptunk a helyszínen és közösségi oldalainkon, illetve mindannyian biztattak minket további Nájt Hájk események szervezésére.” – mesélte Balog Terézia, aki az esemény kommunikációjáért és szervezéséért volt felelős.

Nájt Hájk éjszakai teljesítményséta résztvevőinek egy része
Ha szeretnél értesülni a következő Nájt Hájk eseményről, kövesd be a mozgalom Facebook oldalát!

FRISSÍTÉS: A szervezőcsapatban beállt változások következtében a korábban Nájt Hájk néven futó eseményeinket 2021-től “Buda vár!” név alatt, új arculattal folytatjuk.